binnenstedelijkevoedselproductie

binnenstedelijke voedselproductie

Bij Universiteit Amersfoort vinden een aantal onderzoeken plaats naar binnenstedelijke voedselproductie.

Met de mobiele moestuinen wordt onderzocht hoe klein een eetbaar ecosysteem kan zijn. In ele bak van een m3 aarde woden planten zo gunstig mogelijk bij elkaar gezet. Daarna moet het systeem zichzelf in stand houden, en wordt gemeten hoeveel eetbare biomassa er van elke plantencombinatie te oogsten is. Vervolgonderzoek zal worden gedaan naar de rol van schimmels in de bakken, en de mogelijkheid om transport van mineralen door middel van schimmels door buizen van bak naar bak te laten gaan.

De paddestoelenkwekerij onderzoekt de mogelijkheid om op koffiedik van cafeetjes in de stad oesterzwammen te kweken. Er wordt geprobeert een zo robuust mogelijke oesterzwam te kweken, die goed gedijt op koffiedik van alle kwaliteiten, en die ook onder suboptimale omstandigheden, bijvoorbeeld bij consumenten thuis, nog een goede opbrengst geeft.
Ook wordt onderzocht welke stoffen uit de koffiedik worden opgenomen door de paddestoel. Zit er bijvoorbeeld caffeine in de oesterzwammen? Is het belangrijk om alleen biologische koffiedik te gebruiken?
De opgedane kennis wordt via workshops met het publiek gedeeld.

languages: ennl