1m2 foodprint challenge

1M2FOODPRINT CHALLENGE*


1. We willen gezond, divers en vers voedsel eten, maar ook onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terugdringen. Niet iedereen heeft persoonlijk beschikking over het zogenaamde 'eerlijke aarde aandeel' van 1.8ha, en steeds meer mensen wonen in de stad. Maar één vierkante meter heeft iedereen wel. Hoeveel is daarop mogelijk?


2. Er zijn verschillende nieuwe manieren om voedsel te produceren. Sommige gaan uit van het zo eetbaar mogelijk maken van bestaande natuur, andere hebben een meer high tech benadering. Dit project is erop gericht de mogelijkheden voor een eetbaar miniatuur ecosysteem te onderzoeken.


1+2: TransitieLab Amersfoort daagt iedereen voor de volgende uitdaging:


Bedenk een tuin met een oppervlak van 1 m2 die een zo groot mogelijke opbrengst met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk combineert.


Alle deelnemers krijgen de beschikking over 1 m2 (betegeld) oppervlak op het terrein van de War, en – indien gewenst – water- elektriciteit-, en internet­aansluiting. Van april 2012 t/m maart 2013 worden de deelnemers beoordeeld op de volgende criteria:


  • opbrengst: kwaliteit, kwantiteit, diversiteit, oogstspreiding door het jaar heen.

  • voetafdruk: arbeid, water, (kunst)mest, materialen, elektriciteitsverbruik, enz.

  • ontwerp: esthetiek van de tuin en/of installatie, bijgeleverd kookboek, enz.


Beschikbaar zijn IBC containers (plastic vaten met 1m3 inhoud), Amersfoortse zandgrond en compost. Ook kan gebruik gemaakt worden van de faciliteiten van FabLab Amersfoort. Het staat de deelnemers vrij om andere materialen en grondstoffen te gebruiken (bv hydrocultuur, ledverlichting, aquaponics, square foot gardening mix etc) zolang maar bekend is wàt er gebruikt wordt zodat aan het eind een redelijke inschatting kan worden gemaakt van de totale voetafdruk.


Gedurende het project zullen verschillende workshops worden georganiseerd over bijvoorbeeld permacultuur, bodemonderzoek, meet- en regelsystemen et cetera.


Deelname kost €50, inclusief water, stroom, container, compost, grond en deelname aan workshops. Inschrijven kan per email bij info@transitielab.nl


data

wo 28 mrt 20:00 informatieavond

za 31 mrt 10:00 – 17:00 bouwen/installeren tuinen

wo 4 apr 20:00 cursusavond Permacultuur

za 7 apr 10:00 – 17:00 bouwen/installeren tuinen


andere data volgen

*eetbare vierkante meter wedstrijd

contact

Universiteit Amersfoort

p/a de War

Kleine Koppel 40

3812 PH Amersfoort

033 4481622

info@universiteitamersfoort.nl

nl